Paintball

A paintball jelentése szabad fordításban „festék labda”. A játék során az ellenfelek rendszerint csapatokba tömörülnek. Célja az ellenfél csapattagjainak a kilövése úgynevezett marker-rel. Ezek szén-dioxiddal vagy sűrített levegővel meghajtott „puskák”, amik festékgolyóval vannak megtöltve. A lövedék zselatinba töltött ételfesték, a legkisebb mértékben sem mérgező. A töltelék ételfesték, biológiai úton lebomló polietilén-glikol, akár le is nyelhető, de erősen keserű íze van, ezért nem ajánlott.

A játék során egyesületünk biztosítja a felszerelést, ami tartalmaz egy marker-t, a hozzá tartozó COpalackot, lőszert és egy védőmaszkot. Ezek helyes használatáról minden esetben tartunk egy biztonsági tájékoztatót, ezért semmiféle előképzettség vagy ismeret nem szükséges a játékhoz. Minden résztvevővel aláírtunk egy nyilatkozatot, amivel vállalja, hogy önként vesz részt benne, valamint elfogadja és betartja a játék szabályait.

A játék szabályai rendkívül változatosak. Vannak hivatalosan elfogadott játékmódok illetve egyes klubbok saját ötletekkel is előállnak néha. Általában 3-5 fős csapatok játsszák, de nagyobb területen tömegeket is meg lehet vele mozgatni. Két nagy válfaja van, woodsball illetve speedball.

woodsball-t általában erdőben, elhagyatott épületekben, gyártelepeken esetleg laktanyákban játsszák. Mérete miatt inkább a lesállás és a taktika a meghatározó eleme. Ennél a játéknál erősen meghatározó a katonai vonal, a játékosok gyakran használnak különböző hadseregek eljárásait, felszerelését.

speedball-t épített, erre a célra kialakított pályákon játsszák. A játéktér mérete változó, általában kézilabda pálya nagyságához hasonlítható. A területen autógumik, ládák, autóroncsok, felfújható fedezékek találhatók, rendszerint bármi, amiért nem kár, ha összefestékezik.

A paintballsport rövid múltja az 1970-es években indul, amikor James Hale a Daisy gyárában kitalálta, megtervezte és szabadalmaztatta a paintball markert, ami csak a későbbiek folyamán vált sporteszközzé. Hale a paintball-marker kifejlesztése közben még nem látta az eszközben rejlő játéklehetőségeket és éppen ezért nem is a hobbi- vagy sportcélra találta ki; az első paintball-markereket az erdészek fák, állattartók pedig haszonállatok megjelölésére használták.

Szórakoztató szabadidősporttá egy év elteltével vált. 1981-ben került megrendezésre az első játék 12 versenyzővel New Hampshire-ben. A játék neve „Zászlószerzés” volt, aminek első győztese az egyik kezdeményező, Ritchie White volt, aki megszerezte az összes zászlót egyetlen lövés nélkül. Ez a játék Bob Gumsey sportszer gyáros, Hayes Noel tőzsdeügynök és Charles Gaines író közös ötlete alapján kelt életre, de említést érdemel, hogy a játék stratégiája a számháború nevű szabadtéri játék közeli rokonának vehető.

1984 mérföldkőnek számít a paintballsport történetében, és nem csupán azért, mert Caleb Strong megnyitotta az első fedett paintballpályát Buffalo-ban, hanem mindinkább azért, mert ez az extrém sport elért egészen Ausztráliáig, ahol kezdetben „Skirmish Games”-nek, „Csatajátékoknak” nevezték, míg Angliában „The National Challenge-nek”, „ A Nemzeti Kihívásnak”. 1992-ben született meg az NPPLliga (National Paintball Players League), amely már profi és amatőr tornaszériákat rendezett több állomáson, mint Renóban, New Yorkban, Bostonban és más nagyobb városokban, egész Amerika és Kanada területén.

Biztonsági előírások

 • Csak érvényes nyomáspróbával rendelkező palackok használhatók.
 • A maszkot folyamatosan viselni kell azokon a helyeken, ahol a markereket használni lehet, beleértve többek közt a pályán és az úgynevezett kronográf állomásokon.
 • A csőzsákon kívül semmi nem használható csőtömítésre.
 • A maximális tűzgyorsaság 10.5 golyó/másodperc.
 • A megengedett maximális torkolati sebesség 300 láb/másodperc.
 • Narancssárga felszerelés használata tilos.
 • A játékos 2 réteg ruházatot viselhet 10 fok fölött és 3-at 10 fok alatt.
 • A játékosok a játékot a játéktér határain belül kezdik, úgy, hogy a markereik csövének hegye a bázisállomást érinti.
 • Aki kiesett a játékból, köteles a fejére tenni a kezét, és a dead boxba menni a lehető legrövidebb úton.

 

Bővebb információk és játékszervezés:

Facebook:     HASE Pain(t)ball 

Telefon: Gerley Gábor  +36302228592

e-mail: paintball@honvedarrabonasportegyesulet.hu

 

Videók:

 

 

Képgaléria

 • img20140928100247.jpg
 • dscf2093.jpg
 • dscf3278.jpg
 • dscf3314.jpg
 • dscf3684.jpg