Kendo

Arrabona Kendo Klub (AKK) 2006 novemberében alakult és kezdte meg működését Erdélyi Gábor akkor 5. danos kendo mester irányításával. A győri klub alapításának célja az volt, hogy a japán kardvívás megismertetésén, elméleti és gyakorlati oktatásán keresztül új szabadidős és sportolási lehetőséget nyújtson a Győrben és környékén élőknek.

A kendo olyan művészet, amely együttesen formálja a testet, a lelket és a szellemet. Fejleszti a döntőképességet, a kitartást, természetes tartást ad (mind testtartásbeli, mind szellemi), stratégiát nyújt a mindennapokhoz. Az intelligencia, és a hatékonyság útja. Önfegyelemre, tiszteletre, életerőre, ezen felül az érzékek magas fokú csiszolására, és ezekben a megérzésekben történő bizalom kialakítására tanít.

A klub első nagyszabású edzése november végén zajlott le. Ekkora már sikerült egy kisszámú taglétszámot összetoborozni a környék kendo klubjainak győri sportolóiból, illetve néhány lelkes kezdő korai jelentkezésével. Az első edzésen azonban nem csak győri kendokák vettek részt, hanem érkeztek Budapestről, Sopronból, Veszprémből és Győrzámolyból sportolók. Az első edzésen tiszteletét tette nálunk Yamaji Masanori professzor úr, aki 1982-ben elsőként kezdett el foglalkozni Magyarországon a kendo oktatással. Ugyancsak jelen volt az eseményen Varga J. Attila, aki 1987-ben Vaskakas Kendo Klub névvel először alapított kendo klubot Győrben. A mestereken kívül a magyar férfi kendo válogatott néhány tagja is részt vett a rendezvényen.

A jó promóciónak (plakátok, szórólapok, hirdetések) köszönhetően a taglétszám nagy iramban kezdett növekedni, egyre több érdeklődő jelent meg az edzéseken. Nyilvános rendezvényeinket minden esetben igyekszünk minél jobban meghirdetni. Ebben továbbra is nagy segítségünkre van a helyi média támogatása.

Az első ilyen nyilvános esemény a tokiói Kokushikan Egyetem hallgatóinak látogatása volt. A tokiói egyetem Japán egyik leghíresebb testnevelési egyeteme, több japán kendo bajnok végezte tanulmányait ebben az intézményben. Hosszú évekre visszanyúló hagyomány, hogy minden év februárjában az egyetem diákjainak harmad éves kendósai Magyarországra látogatnak, és több napot töltenek el különböző magyar dojokban, majd közös edzőtáborban vesznek részt a magyar kendo válogatott tagjaival. 2007 februárjában klubunkat is az a megtiszteltetés érte, hogy 3 japán diák vendégeskedett nálunk. Ennek köszönhetően a kezdő győri kendósok testközelből tapasztalhatták, hogy a kendo hazájában, Japánban hogyan vívnak a fiatalok. A sikeres eseménynek az első látogatás óta minden évben volt folytatása (beszámoló).

Az AKK régebben kendózó tagjainak tudása az idő előre haladtával elérte azt a szintet, hogy vizsgára jelentkezzenek egy magasabb fokozat elérésének reményében. Az első olyan vizsga mely nagyobb vizsgabizottság előtt történik, a 2 kyu vizsga (beszámoló).

A klubnak jelenleg egy 6. danos, egy 5. danos, egy 2. danos, három 1. danos, két 1. kyus és két 2. kyus tagja van.

Az alakulás után fél évvel már 20 fősre duzzadt a taglétszám és a kezdő kendósok is elértek egy olyan szintre, hogy akár más klubok edzőtáborain is részt vehessenek. Ezek a vidéki edzőtáborok mindig nagyon jó hangulatban telnek, hiszen az intenzív edzések mellett (többnyire délelőtt és délután is tartanak tréninget ezeken az eseményeken) lehetőség nyílik megismerkedni kötetlenebb körben az ország más klubjainak kendósaival. Ezek az alkalmak remek lehetőséget nyújtanak a továbbfejlődésre és saját tudásunk felmérésére. Az évek során visszatérő vendégei vagyunk budapesti, győrzámolyi, répáshutai, bükkszentkereszti, gyermelyi edzőtáboroknak.

Köszönhetően az alapos és kemény edzésmunkának a klub sportolói az alapoktól kezdve eljutottak egy jelentős technikai szintre, így már versenyeken is részt tud venni a csapat.

Az elmúlt években az Arrabona Kendo Klub versenyzői a következő eredményekkel büszkélkedhetnek:

Az egyesület vezetője, Erdélyi Gábor 2008-tól a Magyar Kendo Válogatott edzője is egyben, ennek köszönhetően a válogatott gyakran tartja edzéseit Győrben. Ezek az edzések többnyire nyilvános események, ahol nézőként is nagyon sokat tanulhatnak a kezdő és haladó szintű kendókák az ország legjobb sportolóitól. A válogatott edzések alkalmával a kemény fizikai felkészítés mellett gyors és változatos technikagyakorlásokat láthatunk, illetve versenyszerű, látványos vívásokat is.

A klubunk edzésein állandó résztvevők a magyar válogatott keret, jelentős része is. Jelenlétük emeli az edzések színvonalát, klubunk tagjai így az ország legjobb kedósaival gyakorolhatják a vívást.

2009-től az Arrabona Kendo Klub tagja lett Európa legeredményesebb hölgy kendósa, Erdélyiné Király Barbara. Eredményei kétséget sem hagynak e felől: ötszörös Európa bajnok (4-szer egyéniben, egyszer csapatban), tízszeres magyar bajnok, ötszörös Hungária kupa győztes.

Az AKK egyik erőssége azon túl, hogy az edzések minősége és felépítése a leggyorsabb, legeredményesebb fejlődést teszi lehetővé, a baráti légkör kialakításának köszönhető. Ez nem csak a kendokák egymás iránti tiszteletében figyelhető meg, hanem abban is, hogy az új jelentkezőket, csatlakozni kívánókat is a legnagyobb odafigyeléssel fogadjuk és segítjük az edzéseken. A tréningek után általánosnak mondható egy frissítő közös elfogyasztása a helyi büfében. Ilyenkor lehetőség nyílik az edzés élményeit megosztani egymással, vagy a kezdők olyan kérdéseket is megvitathatnak a mesterrel és a magasabb fokozatú kendósokkal, amikre az edzés során nem volt lehetőségük.

További információk: